måndag 13 februari 2012

PSVT - mamma jag mår bra!

jahaja, var var jag inatt måntro? Brukar ju spendera tid där, men nu var det för länge sedan ansåg han där uppe...
Akuten!


Den här gången slänger vi på lite dynga på hjärtat oxå, för det räcker ju tydligen inte med magen och huvudet! ;)
Hjärtrusningsattack, PSVT, eller som det så fint heter paroxysmal supraventrikulär takykardi.
Vaknade av grym hjärtklappning, ringde min fina personliga ambulans efter ett tag (Tack bästa Sandra!) och åkte in.
Hjärtslag på 220 st i minuten (normal 60-80). Läkarn försökte med lite olika tricks, men det slutade med medicin på akutrummet... skumt! Började med 5 mg, inget hände, 10 mg till och hjärtat gick ner till 50 typ direkt, skitläskigt!

Nu mår jag bra, det är ofarligt, men jag ska till hjärtspecialist och ev. opereras genom att bränna en liten nerv som förmodligen orsakar detta, vilket kan komma närsomhelst...

Ja, så vid 35 börjar kroppen ge upp... sjukt, men skrattretande!


Paroxysmal takykardi förkortas PSVT (paroxysmal supraventrikulär takykardi). PSVT är en hjärtarytmi som kännetecknas av snabb hjärtrytm som uppkommer plötsligt. Tillståndet är vanligare hos äldre människor. Det viktigaste symptomet är hjärtklappning som kan vara förenad med ångest. Diagnos kan sättas genom EKG.
Ofta krävs ingen behandling, då tillståndet kan vara snabbt övergående och ofarligt. I svårare fall behandlas PSVT med så kallade betablockerare eller i vissa kalciumflödeshämmare, t ex Verapamil och Adenosin. På senare tid har även s.k. RF-ablation blivit ett alternativ. Med hjälp av en kateter införd via ljumsken bränns den felaktiga strukturen i hjärtmuskeln bort och symptomen försvinner därefter. Ingen farmakologisk behandling efordras efter detta ingrepp. I vissa speciella fall kan ett behandlingsalternativ vara pacemaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar